خرم بخت, احمدعلی. (1398). واکاوی کمّی تاثیر کیفیت آبهای زیرزمینی در ارتقاء شاخص های توسعه روستایی بر مبنای مدل موریس؛ مطالعه موردی: شهرستان خنج. جغرافیای طبیعی, (), 120-150.
احمدعلی خرم بخت. "واکاوی کمّی تاثیر کیفیت آبهای زیرزمینی در ارتقاء شاخص های توسعه روستایی بر مبنای مدل موریس؛ مطالعه موردی: شهرستان خنج". جغرافیای طبیعی, , , 1398, 120-150.
خرم بخت, احمدعلی. (1398). 'واکاوی کمّی تاثیر کیفیت آبهای زیرزمینی در ارتقاء شاخص های توسعه روستایی بر مبنای مدل موریس؛ مطالعه موردی: شهرستان خنج', جغرافیای طبیعی, (), pp. 120-150.
خرم بخت, احمدعلی. واکاوی کمّی تاثیر کیفیت آبهای زیرزمینی در ارتقاء شاخص های توسعه روستایی بر مبنای مدل موریس؛ مطالعه موردی: شهرستان خنج. جغرافیای طبیعی, 1398; (): 120-150.
واکاوی کمّی تاثیر کیفیت آبهای زیرزمینی در ارتقاء شاخص های توسعه روستایی بر مبنای مدل موریس؛ مطالعه موردی: شهرستان خنج
عضو هیات علمی و مدیر گروه جغرافیا/دانشگاه آزاد اسلامی واحد لارستان
چکیده
وجود آب و بهرهمندی مستمر از آن همواره در موجودیت سکونتگاههای روستایی و پایداری این جوامع نقش اساسی ایفا نموده است. در حال حاضر، حفاظت از منابع آب و بهرهبرداری بهینه از آن به یک مسئله مهم جهانی تبدیل شده است. این مسئله به ویژه با وقوع خشکسالیهای اخیر از ابعاد وسیعتری برخوردار شده است. بنابراین ضرورت دارد که با مطالعات موردی در نواحی مختلف، ارزش و اهمیت عامل آب در موجودیت و توسعه جوامع انسانی مورد بازشناسی قرار گیرد. در این تحقیق به بازشناسی نقش و اهمیت عامل کیفیت آب زیرزمینی در توسعه روستایی شهرستان خنج واقع در استان فارس پرداخته شد. پس از تقسیم این شهرستان به هفت منظومه روستایی و سنجش سطح توسعه آنها بر مبنای مدل موریس، با استفاده از نرم افزار SPSS ضریب همبستگی بین سطح توسعه روستایی و کیفیت منابع آب زیرزمینی محاسبه گردید. نتیجه بررسی نشان داد که عدم اطمینان به بارش سالانه در شهرستان خنج، باعث شده که فعالیت و معیشت در سطح روستاهای این منطقه به استحصال آب زیرزمینی، آن هم با کیفیتهای قابل استفاده، متکی بوده و درجه توسعه منظومههای روستایی این شهرستان با آب زیرزمینی از ضرایب همبستگی بیش از 70/0 برخوردار است. بنابراین، با عنایت به وابستگی بالای توسعه روستایی این منطقه به عامل آب زیرزمینی، اتخاذ راهکارهای استحصال و مصرف بهینه آب زیرزمینی خواهد توانست ظرفیتهای جدیدی برای ارتقاء توسعه روستایی فراهم نماید.